Belépés

Látogatóink
Oldalainkat 56 vendég böngészi
Hirdetések:

Receptek

A beköszönőmben már utaltam rá, hogy az étkezésünk paleo közeli. Jobban nem tudom jellemezni, mivel a paleotól annyiban különbözik, hogy én használok zabpelyhet és zablisztet, néha egy kis mézet, ha az étel állaga megkívánja.

 

2009 Karácsonyán olvastam ki Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás című könyvét. Korábban már találkoztam az írásaival, és egyre inkább hajlottam afelé, hogy belássam, a majd egy évtizedes vegetáriánus étrend, a sok tésztával, hüvelyessel, nem megfelelő számomra. Annak ellenére, hogy sokat mozogtam, a súlyomat csak nagy odafigyeléssel tudtam tartani, és egyéb emésztési problémáim is voltak.

 

Az eredeti elgondolás szerint, január-február környékén, fokozatosan akartam visszatérni a húsevéshez és elhagyni a gluténes termékeket, a hagyományos cukrot, a burgonyát, a rizst, és persze  a tejtermékeket, de Gábor könyve, annyira lényegre törő és meggyőző volt, hogy a bejglit is azonnal békén hagytam, a karácsonyi menü egyéb tartozékaival együtt. A váltás könnyebb volt, mint gondoltam. Sokat olvastam, kutakodtam, kérdezősködtem paleós fórumokon, lassan megértettem mit miért nem szabadna ennünk, rájöttem, hogy az éveken keresztül fogyasztott müzli+joghurt reggelim úgy rombolta a szervezetemet, hogy közben én azt gondoltam, hogy amit csinálok, az az egészséges életmód netovábbja.

Az eltelt majd 2 évben sikerült elérnem, hogy a férjem is paleózik velem, sőt, a kamasz nagy fiunk is egyre nyitottabb, és összességében egészségesebben táplálkozik, mint a kortársai (bár még van hová fejlődnie)!

 

Sokan kérdezik, hogy bírom, nem hiányoznak-e az édességek, a sült krumpli, a kenyér. Nem. Nekem az segített az átálláskor, hogy nem azon keseregtem, hogy mit nem eszek, hanem arra koncentráltam, hogy mennyi mindent igen. Szeretem a kihívásokat. Megtanultam paleós szemmel olvasni a recepteket, már tudom, melyik összetevőt mivel tudom kiváltani úgy, hogy az ételek élvezeti értéke ne csökkenjen, az állaga ne változzon. Nagyon sok jó blogot lehet találni a paleolit táplálkozás jegyében, ami segít egy kezdő paleósnak eligazodni az ételféleségek káoszában. Az édesség receptek tekintetében, egyenesen túlkínálat van. Régen fele ennyit sem sütöttem, de a férjem kedvéért hetente többször készítek valami finomságot is, amit másnap a munkahelyre is magunkkal tudunk vinni. Persze nem könnyű a sütögetés és a főzőcske munka mellett, ezért hét közben az egyszerűbb „összeborítós” recepteket részesítem előnyben, nem csak az édességek tekintetében, hanem akkor is, ha vacsoráról van szó. Ha több időm van, általában kísérletezem, és a már bevált recepteket variálom, újabb ötletekkel gazdagítva a repertoárt. Eddig még semmit nem kellett kidobni!:)

Nem használok semmiféle mesterséges ízesítőt, xilittel édesítek, a fűszernövényeket a kertben termesztem (hely hiányában, cserépben az ablakpárkányon is kitűnően megélnek), van egy kis konyhakertünk is, ahol az idén először, kísérleti jelleggel, vegyszerek nélkül termesztettünk zöldségnövényeket. A húsokat igyekszem megbízható helyről vásárolni.

Az étkezések terén is a költségtakarékosság az egyik fő szempont, sajnos nem tudok 4000 Ft-ot kiadni 1 kiló mandulalisztért, de ha valaki megteheti, a receptekben előforduló zablisztet kiválthatja valamilyen paleo lisztféleséggel, de arra figyelni kell, hogy mindegyik lisztféleségnek más a folyadékfelvevő képessége és hőre is különbözőképpen reagálnak.

 

Sajnos nincs időm mindenféle általam már elkészített ételt feltenni, nem is lenne értelme, hisz ezeket a recepteket én is a netről „szedtem le”, de azokat az ételeket, amiket részben én találtam ki, vagy több recept összegyúrásából alkottam, közkinccsé teszem, főleg, hogy olyan sokan kértétek.

 

Ötleteket, észrevételeket szívesen veszek, a cél, hogy a paleolit táplálkozás legyen a fő irányvonal!

Hirdetések: